El Voluntariat per la llengua continua amb força a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (es necessiten voluntaris per als aprenents!)

El Voluntariat per la llengua continua amb força a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant  (es necessiten voluntaris per als aprenents!)

El Voluntariat per la llengua continua amb força a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

 

Es necessiten voluntaris per als aprenents que han demanat una parella lingüística

 

A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant hi ha nou aprenents, alumnes del curs de català de nivell bàsic 3 que s’imparteix aquest trimestre fins al juny a l’Hospitalet, interessats a formar part d’aquest programa que fomenta l’ús de la llengua catalana amb una fórmula molt senzilla: la conversa col·loquial en català en ambients distesos i confortables que faciliten el diàleg entre la parella lingüística, el voluntari i l’aprenent.

 

Però perquè això sigui possible, calen voluntaris i voluntàries que parlin en català, disposats a dedicar una hora a la setmana del seu temps a l’aprenent perquè aquest perdi la vergonya i se senti còmode parlant de temes quotidians en aquesta llengua amb naturalitat. Passejar, fer un cafè, comprar, visitar llocs interessants, fer esport, anar al teatre..., són algunes de les activitats que fan les parelles lingüístiques perquè l’aprenent tingui l’oportunitat d’expressar-se en català en un entorn que l’estimuli a fer-ho.

 

L’aprenent necessita algú que li faci de model, un referent que l’escolti i que l’ajudi a veure els seus avenços i les dificultats, algú que li expliqui que, malgrat la importància de la llengua, també hi ha altres petites coses de la vida de cada dia, costums de cada poble, que ens identifiquen i que és bo que coneguin.

 

El binomi voluntari-aprenent forma un aliatge perfecte, perquè aquesta fórmula afavoreix la conversa espontània, circumstància que no sempre s’aconsegueix a l’aula. A més a més aquesta proposta és molt efectiva perquè, a través de la seva participació en aquest programa, l’aprenent és més conscient de la funcionalitat d’allò que aprèn i el voluntari coneix nova gent i es beneficia amb l’intercanvi cultural. Així doncs, el contacte entre l’aprenent i el voluntari es retroalimenta, perquè l’un i l’altre s’enriqueixen amb l’experiència compartida.

 

Tan bon punt es constitueixin les parelles lingüístiques del programa Voluntariat per llengua, que gestiona al Baix Camp el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, es coneixeran el dimarts 14 de maig a les 16.30 h a les antigues escoles Àster.

 

Com en el trimestre anterior, en aquesta edició l’alumnat del curs bàsic 3 i els aprenents del VxL també participaran en les pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors, una iniciativa que consisteix a visitar comerços adherits al programa a fi de reforçar l’aprenentatge de la llengua catalana fora de l’aula i donar a conèixer la xarxa d’establiments del Voluntariat per la llengua d’aquest municipi.

 

Les persones que estiguin interessades a prendre part en el voluntariat lingüístic com a voluntàries o com a aprenentes poden trucar al 977 12 88 61 o enviar un correu electrònic a vxl.reus@cpnl.cat. També poden registrar-se directament al programa a través del webwww.vxl.cat.

 

 

Maig de 2019

 

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 130.000 parelles.