Oberta la convocatòria per al II Premi d'Investigació Dr. Saladié-Roig

Logo de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals

L'Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona, l'IRCVM , ha obert la segona convocatòria del Premi d'Investigació Dr. Saladié-Roig, que té per objectiu fomentar els treballs de recerca sobre la història de l’Hospitalet de l’Infant i dels seus encontorns immediats. Aquest premi, que té caràcter anual, ha volgut centrar el seu tema d'estudi en l'Infant Pere d'Aragó i d'Anjou, comte de Prades, que dóna nom al municipi de l'Hospitalet de l'Infant.

 

Els interessats que vulguin participar en el projecte hauran de realitzar uns treballs de recerca sobre els diferents aspectes de la vida del comte, com per exemple: el seu entorn familiar, tenint en compte la notorietat de la seva dona, Joana de Foix, i la influència que va tenir sobre la vida de l’Infant i el comtat de Prades. La seva importància en la política de la Corona d’Aragó, el llegat com a comte d'Empúries i de Ribagorça o la rellevància i influència del propi Infant en la cort de Pere el Cerimoniós. Un altre tema són els processos de repoblació de Masriudoms i resta del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant duts a terme per iniciativa de Raimon de Riudoms. El treball també pot fer referència a la seva vida franciscana i la relació que tenia amb l'Església o a la seva mort de l’Infant. Finalment, la implicació i els motius per a la fundació de l'Hospital del Coll de Balaguer.

 

A banda dels treballs centrats en el comte de Prades, Pere d'Aragó i d'Anjou, el Premi Dr. Saladié-Roig també proposa altres temes susceptibles a ser presentats com:

 

a. El comtat de Prades i les terres de l’Hospitalet.

b. El camí del blat i les implicacions comercials i defensives de l’eix Ebrecosta

de l’Hospitalet de l’Infant al començament del s. XV.

c. Comerç, vies de comunicació, organització del territori… a la plana del

Coll de Balaguer durant l’edat mitjana.

d. La pesca a l’almadrava del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de

l’Infant.

 

Els treballs de recerca hauran de ser tramesos a l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona (C/ Montalegre, 6, 08001, Barcelona) abans de l'11 de setembre d'aquest any. El premi, que té una dotació econòmica de 800 euros, i el veredicte es farà públic al mes d’octubre d’aquest any. El jurat està format pel director de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona, pel coordinador científic del Premi d'Investigació Dr. Saladié-Roig i per un professor de prestigi reconegut en l'àmbit d'investigació de les humanitats. 


 

El treball premiat restarà en propietat de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals, que es reservarà el dret de comercialitzar i distribuir el text i també recomanarà la seva publicació en la revista on-line, Summa. Revista de Cultures Medievals.