Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant signa la Declaració per l’impuls de la concertació territorial al Camp de Tarragona (Declaració de la Cessetània)

Signatura de la Declaració per l’impuls de la concertació territorial al Camp de Tarragona

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va signar, el passat dijous 6 de juliol, la Declaració per l’impuls de la concertació territorial al Camp de Tarragona. La declaració preveu el compromís prioritari de desplegar estratègies d’ocupació i desenvolupament efectives als territoris del Camp de Tarragona.

 

L’alcalde, Alfons Garcia, va signar la declaració en nom de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Igualment ho van fer representants dels ajuntaments de Reus, Tarragona i Valls, i del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

 

L’acte va tenir lloc al Convent de les Arts d’Alcover, en el marc de la jornada Bones pràctiques de concertació i estratègies territorials d’ocupació i desenvolupament local. L’esdeveniment el van organitzar conjuntament IDETSA (l’empresa municipal de promoció económica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant), VallsGenera, Tarragona Impulsa, ConcaActiva i Mas Carandell; i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcover i del Grup Intermunicipal de la Catalunya Sud, format per un equip tècnic d’agents públics i privats del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que fomenten de forma col·laborativa l’ocupació, la formació i el desenvolupament local.

 

La jornada tenia el doble objectiu de presentar, per una banda, la voluntat d’impulsar iniciatives de desenvolupament econòmic i social intel·ligents, i per l’altra, de donar suport al desplegament de la Llei 13/2015 d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

 

Durant la sessió, es van donar a conèixer diversos processos de concertació i estratègies territorials que treballen per l'ocupació i el desenvolupament local dels territoris. L’alcalde, Alfons Garcia, va explicar el Pla estratègic de desenvolupament econòmic local de la MIDIT, la Mancomunitat que aplega els municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip.

 

Declaració de la Cessetània
L’acte institucional de la jornada va ser la signatura de la Declaració per l’impuls de la concertació territorial al Camp de Tarragona —denominada Declaració de la Cessetània—, amb la qual els municipis de Reus, Tarragona, Valls, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà manifesten la voluntat d’esdevenir agents de concertació territorial en el marc del procés iniciat pel desplegament de la Llei 13/2015, d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, que preveu l’establiment d'estratègies territorials d'ocupació i desenvolupament local per:

 

-       Reduir les actuals taxes d'atur i l'excessiva temporalitat del mercat de treball.

-       Activar la demanda interna autogeneradora de nova ocupació. 

-       Impulsar l´actual estructura empresarial incorporant-hi el capital humà del territori. 

-       Identificar i promoure nous perfils professionals.

-       Millorar les competències professionals de la població ocupada. 

-       Afavorir la inserció laboral de les persones desocupades mitjançant la qualificació professional. 

-       Impulsar projectes de màrqueting territorial fomentant la projecció del territori.

 

Així mateix, les institucions signants es comprometen a que l’estratègia que cal concertar ha detenir com a voluntat conjunta:

 

-       Crear un territori sostenible i de qualitat.

-       Crear espais idonis per al naixement de noves iniciatives emprenedores.

-       Afavorir les condicions suficients i necessàries per retenir el talent de les persones al    nostre territori, i ser capaços de captar talent nouvingut.

-       Consolidar una xarxa del sector públic i privat integrant tots els serveis ocupacionals, formatius, de desenvolupament i empresarials de totes les comarques.

-       Treballar per la qualitat de vida i el benestar de tothom, establint accions molt concretes per a les persones amb més risc d'exclusió social. 

-       Combinar les particularitats i els espais de concertació de cada territori amb el desenvolupament conjunt del sud de Catalunya.

 

Finalment, els signants de la declaració insten a tots els actors socials i econòmics dels territoris del Camp de Tarragona, particularment les organitzacions empresarials i sindicals, les entitats econòmiques i educatives i les entitats socials i sense afany de lucre, a coordinar-se i concertar en el marc dels reptes comuns assenyalats i de les particularitats existents estratègies territorials d’ocupació i desenvolupament econòmic que responguin a les necessitats concretes del territori i permetin guanyar en innovació, eficàcia i eficiència en la utilització dels recursos públics que s’hi destinin.

 

Alhora que insten també el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) perquè assoleixi una nova relació de més implicació, compromís i capacitat real de decisió, en el marc del que preveu la Llei 13/2015, que permeti treballar plegats en els interessos compartits per ambdues parts pel futur de l’ocupació i el desenvolupament econòmic del país.