Gairebé 200 participants, en la XVI Festa de l’Oli de Vandellòs

Una imatge de l'esmorzar popular de la Festa de l'oli
Prop de 200 persones van participar el diumenge 19 de gener, en la XVI Festa de l’Oli de Vandellòs, segons ha explicat la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, que va organitzar aquesta jornada gastronòmica a les seves instal·lacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
 
Entre aquestes persones, hi havia l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, i diversos regidors del consistori; el president de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, Agustí Margalef; el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré; i el diputat Carles Pellicer en representació de la Diputació de Tarragona.
 
Tots els participants van poder gaudir per 4 euros d’un esmorzar popular en què, a més de tastar l’oli nou de la Cooperativa, van menjar pa torrat, llonganissa, cansalada, arengades; i van beure vi negre i aigua. De l’elaboració de l’allioli se’n van encarregar sis veïns del municipi.
 
Després de l’esmorzar, hi va haver un sorteig d’una cistella amb productes de l’Agrobotiga. La tirada oberta de bitlles, prevista a partir de les 11 h, es va haver d’anul·lar a causa de la pluja. 
 
De les olives arbequina, en major part, reguer i una petita part de salivenca, s’obté a Vandellòs un oli afruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.