S'han instal·lat dos desfibril·ladors més al carrer

Una imatge del desfibril·lador que s'ha col·locat a la Plaça Berenguer d'Entença

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal·lat dos nous desfibril·ladors al municipi. En concret, a la Plaça Berenguer d’Entença i al Port esportiu de l’Hospitalet de l’Infant. Amb aquests ja són 12 els desfibril·ladors automàtics que hi ha al municipi, distribuïts en diferents equipaments i espais de la via pública.

 

La resta d’aparells de reanimació cardiovascular que serveixen per aplicar descàrregues elèctriques es troben, en concret, en aquests punts de l’Hospitalet de l’Infant: la Base Nàutica, la Plaça Coll de Balaguer, l’Auditori, el poliesportiu cobert, el camp de futbol, la piscina i el Viver d’empreses. I també al Casal i al centre de dia de Vandellòs i al Casal de Masriudoms.

 

Tots els desfibril·ladors estan ubicats en llocs ben visibles i accessibles a tothom, en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Són semiautomàtics i molt senzills d’utilitzar. En aquest sentit, cal tenir en compte que la supervivència de les persones afectades per cardiopaties coronàries depèn, en bona mesura, d’un diagnòstic ràpid i un tractament immediat que sovint no pot esperar fins a l’arribada de professionals sanitaris o l’accés a un centre o servei assistencial.

 

Els que es troben a la via pública són capaços de realitzar automàticament una trucada al 112 i disposen de geolocalització per tal que l’ajuda sanitària pugui trobar la gent ràpidament. D’altra banda, estan videovigilats amb un control dels accessos a temps real. Per tal que la ciutadania els pugui localitzar fàcilment, l’Ajuntament té previst col·locar senyals al carrer, segons ha avançat la regidora de Salut, Celia Ruiz. També té previst organitzar unes sessions formatives, perquè tothom sàpiga com funcionen aquestes màquines.

 

De moment, el consistori ha editat uns fullets en què s’explica què és un desfibril·lador, quan s’ha d’utilitzar i quins són els passos que s’han de seguir en cas de detectar una víctima amb una aturada cardiorespiratòria; i ha penjat un mapa a la pàgina web municipal, en què es pot veure la ubicació de cadascun dels aparells instal·lats. A l’aplicació per a mòbil gratuïta “Cardionlive”, així mateix, també n’apareixerà properament la ubicació en el mapa interactiu que inclou l’app.

 

A més dels 12 desfibril·ladors semiautomàtics, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant en té dos més que són portàtils: un el porta la Policia Local dins d’un vehicle i està operatiu les 24h del dia; i l’altre el gestiona la Regidoria de Salut i el poden sol·licitar les entitats per a esdeveniments del municipi.

 

Per a l'estiu, així mateix, l'Ajuntament ha llogat un desfibril·lador semiautomàtic per a la Platja de l'Almadrava. Aquest DEA està situat al parc infantil, però és accessible des del carrer.