Els distintius de la Bandera Blava i del Sender Blau llueixen ja al municipi

Acte oficial de la Bandera Blava a la Platja de l'Arenal

La Bandera Blava oneja ja a tres platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant: a la de l’Arenal, a la de la Punta del Riu i a la del Torn. L’acte oficial d’hissada de la bandera ha tingut lloc aquest dissabte 8 de juliol al matí a la Platja de l’Arenal, davant de la Base Nàutica; i ha anat a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; i de la regidora de Turisme, Elidia López, acompanyats per diversos representants municipals.

 

El distintiu Bandera Blava l’atorga un tribunal internacional de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol. Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat,  les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i als ports, una excel·lent gestió ambiental.

 

L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric. Es tracta, per tant, d'un “reconeixement al bon treball dut a terme durant tot l'any", tal com ha explicat la regidora de Turisme, Elidia López.

 

Per haver aconseguit aquest distintiu de qualitat, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha rebut una subvenció per part del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

 

El guardó del Sender Blau

Aquest dissabte també s’ha col·locat a l’inici del Sender Litoral del Jonquet (situat al final del passeig marítim, a la Platja de l’Arenal), el nou guardó que ha obtingut el municipi: el de “Sender Blau”, per aquest sender. És un distintiu de qualitat que atorga l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de les zones litorals mitjançant el compliment d’uns criteris de qualitat que garanteixen la preservació i millora de les condicions ambientals existents; la seguretat i facilitat d’ús per als visitants, i una gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics que conformen el patrimoni litoral.

 

Per als municipis guardonats, és un “reconeixement a la seva tasca en la millora i restauració del seu patrimoni natural i etnològic”, segons indica l’ADEAC.

 

“El Sender Litoral del Jonquet és un dels únics quatre Senders Blaus que hi ha a la demarcació de Tarragona”, ha explicat la regidora de Turisme, Elidia López . El Sender Litoral del Jonquet  és un sender de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l’Arenal i la del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l’Espai d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l’illot del Torn, que encara conserva vestigis d’una antiga torre de guaita del segle XVI.

 

Tal com s’informa als cartells i fullets informatius que ha editat la Regidoria de Turisme, a les dunes embrionàries del sud de la Platja de l’Arenal hi ha presència de plantes com la Maresia nana, una petita herbàcia protegida, i una bona representació de la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta). A Cala Bea s’hi troba un niu de metralladora construït durant la Guerra Civil per protegir la costa d’un atac que mai va arribar a produir-se. A la platja del Torn hi ha un cordó de dunes força altes i ben formades, amb plantes fixadores de duna com el borró o el lliri de mar.

 

El PEIN de la Rojala-Platja del Torn és un espai d’interès natural des de l’any 1996, per a protegir una part terrestre de bosc mediterrani litoral, i una part marina fins als 30m de profunditat amb presència de Prats de Posidonia oceanica. Les restes de fulles d’aquesta planta es troben sovint sobre l’arena.