Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep el guardó de “Sender Blau” pel Sender Litoral del Jonquet

La regidora de Turisme, Elídia López, va rebre el guardó de mans del president de l'ADEAC, José Ramón Sánchez
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha obtingut el guardó de “Sender Blau” pel Sender Litoral del Jonquet. És un distintiu de qualitat que atorga l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de les zones litorals mitjançant el compliment d’uns criteris de qualitat que garanteixen la preservació i millora de les condicions ambientals existents; la seguretat i facilitat d’ús per als visitants, i una gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics que conformen el patrimoni litoral.

 

Per als municipis guardonats, és un “reconeixement a la seva tasca en la millora i restauració del seu patrimoni natural i etnològic natural”, segons indica l’ADEAC.

 

“El Sender Litoral del Jonquet és un dels únics quatre Senders Blaus que hi ha a la demarcació de Tarragona”, ha explicat la regidora de Turisme, Elidia López, que el passat divendres 2 de juny va rebre aquest reconeixement de mans del president de l’ADEAC, José Ramón Sánchez, en l’acte de lliurament de les Banderes Blaves a 95 platges i 24 ports esportius catalans, que va tenir lloc al Port de Palamós (Girona). Entre les platges premiades hi ha, recordem, les platges de l’Arenal, de la Punta del Riu i del Torn de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; i entre els ports esportius guardonats, també el del municipi.

 

El Sender Litoral del Jonquet, que aquest estiu estarà senyalitzat, és un sender de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l’Arenal i la del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l’Espai d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l’illot del Torn, un petit promontori de roca unit a la platja que encara conserva vestigis d’una antiga torre de guaita del segle XVI.

 

Tal com s’informarà als cartells i fullets informatius que en breu editarà la Regidoria de Turisme, a les dunes embrionàries del sud de la Platja de l’Arenal hi ha presència de plantes com la Maresia nana, una petita herbàcia protegida, i una bona representació de la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta). A Cala Bea s’hi troba un niu de metralladora construït durant la Guerra Civil per protegir la costa d’un atac que mai va arribar a produir-se. A la platja del Torn hi ha un cordó de dunes força altes i ben formades, amb plantes fixadores de duna com el borró o el lliri de mar.

 

El PEIN de la Rojala-Platja del Torn és un espai d’interès natural des de l’any 1996, per a protegir una part terrestre de bosc mediterrani litoral, i una part marina fins als 30m de profunditat amb presència de Prats de Posidonia oceanica. Les restes de fulles d’aquesta planta es troben sovint sobre l’arena.